© 2020 Lars Sjödin Network

June 27, 2018

May 22, 2018

March 25, 2018

Please reload

Nyligen publicerade

Att ställa om

May 22, 2018

1/7
Please reload

Aktuellt

En för alla eller alla mot alla

July 3, 2018

En för alla – alla för en! Borde det inte alltid vara så när man spelar i ett lag? Det kan man tycka men det är ju inte alltid så, eller hur? Inom svensk politik till exempel kan man anta att det just nu inte riktigt förhåller sig så, varken till vänster eller till höger. Inom både fotbolls- och hockeylandslaget för herrar 2018 kan man däremot anta att det med stor sannolikhet existerar en inställning som påminner om just en för alla – alla för en.

 

Men vad betyder det egentligen, är det samma sak som "laget före jaget" eller "there is no I in team"? Nja, skulle jag nog svara på den frågan. 

 

Visst stämmer det att den gemensamma uppgiften måste upplevas som viktigare än de enskilda framgångarna, men det innebär inte att man kan strunta i de enskilda behoven hos varje individ. Det finns flera ”jag” i laget och även om de behöver sätta den gemensamma uppgiften som nummer ett, behöver de också bli uppmuntrade och bekräftade i att vara de unika individer de är. Jag tror för övrigt att man både i fotbolls- och ishockeylandslaget lyckas väldigt bra med det just nu. Men det är när de enskilda individerna hamnar i maktkamper och jaget blir större än laget som det sällan är hjälpsamt med att lyfta fram enskilda individernas behov. Maktkamper har alltid en grund i olika egenintressen och med ett tydligt egenintresse blir det gemensamma uppdraget i allmänhet mycket suddigare. 

 

Så vad är då skillnaden på samarbetet mellan politiska partier och svenska fotbolls- och hockeylandslaget 2018? Det kan man bara spekulera i, men det skulle ju kunna vara något i stil med följande:

 

Politiskt samarbete 2018 

  • Otydlighet utåt och inåt

  • Oklara spelregler

  • Prestigefyllda maktkamper

  • Bristfälliga utvärderingar

 

Samarbete inom svenska fotbolls- och ishockeylandslaget 2018

  • Tydlig målsättning kopplat till tydliga strategier

  • Tydliga spelregler och förväntningar på varandra

  • Prestigelöshet och inbjudan till alla att bidra 

  • Nyanserade och användbara utvärderingar

 

Detta är ju bara spekulationer så klart. Verkligheten kan ju vara helt annorlunda. Men om det ändå vore sant så har politiken en hel del att lära av idrotten. 

 

PS: Det betyder inte att Sveriges herrlandslag i fotboll per automatik vinner mot Schweiz ikväll, men sannolikheten är betydligt större än om de skulle ha ett "politiskt samarbete". Och om de vinner så är det inte bara taktik och kompetens som spelar in, utan också hur väl de kan förvalta den till synes magiska lagkänsla de skapat.  

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arkiv