© 2020 Lars Sjödin Network

June 27, 2018

May 22, 2018

March 25, 2018

Please reload

Nyligen publicerade

Att ställa om

May 22, 2018

1/7
Please reload

Aktuellt

Vem vinner?

June 27, 2018

Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan om vilka jag tror vinner den avgörande matchen mellan Sverige och Mexico ikväll. Varje gång måste jag svara att jag inte har en aning. För jag har faktiskt ingen aning och det går inte att förutsäga, även om jag önskar att det gick ibland. Men om det gick skulle ju liksom hela grejen med elitidrott och tävling falla platt. 

 

Jag vill påstå att i en avgörande match, som den ikväll, är slutresultatet nästan slumpmässigt. Visst, man kan roa sig med att titta på statistik från tidigare möten eller tidigare generella resultat i VM-turneringar, men ärligt talat det finns inte på långa vägar tillräckligt med resultatstatistik för att säkert veta utgången i en match på världsnivå i fotboll. Om man däremot bryter ned lagens matcher i mindre delar skulle man kunna se tendenser och lägga upp en proaktiv game plan utifrån det, vilket lagen också såklart gör. Men att det skulle kunna förutsäga ett resultat kan vi också faktiskt glömma. 

 

Sverige gjorde en mycket bra insats mot Tyskland, ett grymt lag som förmodligen är en kandidat till att vinna hela VM. Men den mentala spelplanen är annorlunda nu mot Mexico. Eller som Marcus Berg sa direkt efter Tysklandmatchen i intervjun: "Det här förändrar ganska mycket för oss inför sista matchen". Jag håller med, och inte bara tabellmässigt utan framförallt mentalt. För att beskriva skillnaden skulle jag vilja koppla den mot forskarna Kahneman och Tverskys undersökningar angående människors perception om vinst, förlust och risktagande. Jag skulle vilja exemplifiera deras slutsatser genom att till dig ställa två av frågorna de ställde i sin undersökning. Besvara dem gärna innan du läser vidare.  

 

Fråga 1. Du har $1000 och du måste välja ett av följande två alternativ:

 

Alternativ 1) Låta slumpen avgöra och med 50 % sannolikhet få ytterligare $1000, alltså totalt $2000 eller med 50 % sannolikhet inte få något men behålla dina ursprungliga $1000.

Alternativ 2) Undvika att låta slumpen avgöra och garanterat få $500, alltså totalt $1500.

 

Vilket alternativ skulle du välja?

 

Fråga 2. Du har $1000 och du måste välja ett av följande två alternativ:

 

Alternativ 1) Låta slumpen avgöra och med 50 % sannolikhet förlora $500 och med 50 % sannolikhet inte förlora något utan få behålla de $1000 du redan har.

Alternativ 2) Undvika att låta slumpen avgöra och förlora $250.

 

Vilket alternativ väljer du här?

 

Kahneman och Tverskys undersökningar visade att de flesta människor svarar Alternativ 2 på den första frågan och Alternativ 1 på den andra frågan. Även om detta nu gällde pengar så är det intressant att koppla fenomenet till idrottsliga framgångar/motgångar och riskbenägenhet. Det ser ut som att de flesta människor tenderar att nöja sig med en liten vinst när de upplever att de inte har något att förlora, trots att de har 50% chans att få en större vinst. Det resultatet visar att det inte är så enkelt som att säga att människor antingen är eller inte är riskbenägna. Visst finns det de som väljer båda förstaalternativen (högt risktagande) och de som väljer båda andraalternativen (lågt risktagande). Den övervägande andelen tycks dock ha en högre benägenhet att chansa när de står inför en risk att förlora något betydelsefullt. Med andra ord så gör det för de flesta ondare att förlora än vad det är skönt att vinna.

 

Om vi då tar oss tillbaka till Tysklandsmatchen kan vi fundera på med vilket mindset Sverige går in med till en sådan match. Jag har ingen aning, men man kan misstänka att deras mindset (även om de är professionella, älskar fotboll samt med stolthet och glädje medvetet går in på planen för att göra sitt livs match) undermedvetet påminner om Alternativ 2 i föregående frågor. Visst situationen styrs inte av ren slump utan också av mycket mer såsom kompetens, övertygelser, erfarenheter, självförtroende etc. Men situationen är starkt kopplad till att förlora något man redan har. Och det "logiska" är då att redan innan match ha ett mindset som innebär vara nöjd med en "liten vinst", kanske i detta fall att undvika förlust.

 

Så hur ser spelplanen ut nu mot Mexico? Ja nu räcker inte en "liten vinst", det går inte att undvika att förlora, eftersom det varken ger vinst eller uppnått mål. Nu står laget inför en så kallad "måstematch". Taktik, kartläggning av motståndarna, game plan mm är superviktiga komponenter, men jag är väldigt nyfiken på med vilket mindset spelarna kommer in? Hur ser de på matchen? Hur länge orkar de upprätthålla sin energi? Det logiska vore ju nu att det är Mexico som löper störst risk att hamna i att välja Alternativ 2 i Kahneman och Tversky frågor, medan Sverige inte alls har något att förlora längre och därmed mentalt kommer att orka och vilja uppnå mer. Så den mentala matchen finns det alla möjligheter i världen att vinna. Jag sticker ut hakan och säger att vinner Sverige den mentala matchen så vinner de också själva matchen ... men det är ju bara i teorin förstås. 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arkiv