© 2020 Lars Sjödin Network

June 27, 2018

May 22, 2018

March 25, 2018

Please reload

Nyligen publicerade

Att ställa om

May 22, 2018

1/7
Please reload

Aktuellt

Underskatta inte mjukvarans betydelse

April 6, 2018

Gång på gång uttrycker olika spelare samma ord ... sammanhållningen. Jag har precis sett den sjunde och avgörande matchen mellan Timrå och Karlskrona. Flera spelare i Timrå intervjuas angående orsaken till framgången och avancemanget. 

 

Det är ingen tvekan om att det är massor av faktorer som påverkar ett lags prestationer i en kvalserie. Men håll med om att det inte är första gången en spelare i något lag som just vunnit något viktigt säger att sammanhållningen, teamet, lagkänslan eller något annat ord för samma sak har en stor betydelse för framgången.

 

Det finns förstås inget enkelt recept för att bygga ett lag. Många konkreta vinster på rad kan bygga en starkare teamkänsla, men samtidigt så är det ingen garanti. Lika lite garanti som att flera förluster på rad förstör teamkänslan. Om teamet redan har byggt en stark teamkänsla kommer det att bli starkare oavsett. Med vinster stärks självkänslan vilket givetvis är fördelaktigt, men det garanterar inte att teamet blir starkare. I ett team med svag teamkänsla finns risken att fokuseringen på den individuella framgången bara blir större när vinsterna radas upp. Medan i ett team med stark teamkänsla stärks själva teamet vid framgång. Vid förluster skapas inte sällan en syndabockskultur när teamkänslan är svag, medan ett team med stark teamkänsla ofta utvecklar en kollektiv stark revanschlusta.  

 

Det är precis därför arbetet med teamets "mjukvara" är så viktigt. Om vi kallar spelsystem, taktik, träningsupplägg mm för "hårdvaran", så tror jag att de allra flesta kan vara överens om att ishockeycoacher i allmänhet sällan glömmer eller missar att lägga tid på den. Desto fler "glömmer" eller åtminstone nedprioriterat "mjukvaran".

 

Mjukvaran är mötet spelare emellan och mötet mellan ledare och spelare. Det är en acceptans för sin roll, det är en förståelse för gruppens dynamik, det är konflikthantering mellan spelare, det är värdegrundsarbete, det är feedback, det är vilka fysiska beteenden som visas vid mål såväl som vid baklängesmål, det är lyhördheten hos en coach när spelare visar att den är frustrerad för att den inte blivit uttagen till nästa match ... ja det är allt det där (och mycket mer) som skapar kittet i teamkänslan. När ett lag (ledare TILLSAMMANS med spelarna) lyckas med det finns åtminstone en bra grogrund för goda teamprestationer och en god beredskap för de motgångar som förr eller senare kommer. 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arkiv