© 2020 Lars Sjödin Network

June 27, 2018

May 22, 2018

March 25, 2018

Please reload

Nyligen publicerade

Att ställa om

May 22, 2018

1/7
Please reload

Aktuellt

Magi finns ... bara inom dig själv

March 12, 2018

När saker inte går som man vill, när allt känns svårt. Ja då om något behöver man inse att det inte finns någon magisk utomstående kraft som kommer fixa till det. Jo visst kan en coach eller mental tränare hjälpa till, men "magin" börjar alltid inom varje enskild individ. 

 

När jag arbetar med idrottare och deras prestationspsykologi frågar jag alltid vad som stör mest när de ska prestera i en tävling eller under en match. Samma fråga är faktiskt lika relevant att ställa till människor som ska prestera utanför idrotten. Kanske är det inte direkt ett OS en politiker, VD, handläggare eller IT-tekniker ska delta i. Men visst ska de prestera och i viss mån tävla. Kanske mot en deadline, kanske mot sig själva eller kanske mot en konkurrent. 

 

Idrottare brukar svara att det är deras höga förväntningar på resultat, tvivel på sig själv, tidigare misslyckade prestationer, styrkan hos motståndare eller andra hjärnspöken. Kort och gott rädslostyrda tankar som får dem att tappa fokus, ger dem spända muskler som skapar gummiarmar som i sin tur gör att de i stundens hetta presterar mycket sämre än vad de är förberedda att göra. Istället för att fokusera på det de ska göra, hamnar deras fokus internt på hur det känns när det inte fungerar. 

 

Det intressanta är att det fungerar på samma sätt oavsett om vi befinner oss ett projektteam eller i ett fotbollslag. När vi upplever ett bakslag eller en nedåtgående spiral tenderar vi lägga fokus inåt och uppmärksamma de negativa känslor vi känner. Det medför att vi hamnar i ett tillstånd som sällan eller aldrig är gynnsamt för prestation. Så hur fixar man det här då, finns det något magiskt trick? Ja det finns det, men allt börjar inom oss själva, i team eller som enskilda individer.

 

Hjärnan är inte dum i huvudet som någon någongång sa. Ju mer medveten kraft vi försöker använda för att förhindra en negativ känsla, desto mer ger vi den energi att få verka. Kanske får den oss då att tänka tankar om vad vi inte ska göra eller vad som måste ske. Inte-tankar och måste-tankar sätter för det mesta igång det som ibland brukar kallas för hjärnans ironiska system. "Tänk inte på hur det känns nu när att du är på väg att förlora matchen!" Vad händer? Jo känslan växer sig starkare och du har redan en mental bild av hur det ser ut när du förlorat matchen.

 

Tyvärr är det ingen annan än vi själva som kan bygga upp "magin" som gör att vi står emot bakslag, stress och press. Bara vi kan bestämma oss för att fokusera på den externa uppgiften, dvs det vi ska göra, istället för den interna obehagskänslan. Låter det svårt? Ja kanske inte helt enkelt, men de goda nyheterna är att det finns det inte tillräckligt med energi för att fokusera både internt och externt samtidigt. Så om vi kan vila i och acceptera en negativ känsla kommer det att bli lättare att lägga fokusen utåt på uppgiften. Visst, känslan kommer givetvis att finnas där, men jobba med att acceptera den istället för att försöka förhindra den. Det är mycket lättare att släppa taget om en något när det väl är accepterat.  

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arkiv