© 2020 Lars Sjödin Network

June 27, 2018

May 22, 2018

March 25, 2018

Please reload

Nyligen publicerade

Att ställa om

May 22, 2018

1/7
Please reload

Aktuellt

Tålamod är en dygd

July 11, 2017

Jag har ett fantastiskt spännande uppdrag under säsongen 2017-2018. Jag har förmånen att få arbeta med ett ishockeylag som förväntas spela +50 omgångar med upprätthållen fokus och energi. Och det innan man ens börjar närma sig ett slutspel som i sin tur i bästa fall leder mot att få fightas om det mest åtråvärda. Det spelar ingen roll hur fantastiskt lag du har … det kräver en tydlig fokus och en stor uthållighet för att lyckas.

 

Tålamod är en dygd säger en del. En dygd skulle kunna beskrivas som ett karaktärsdrag som genererar önskvärda beteenden hos en individ. Att människan utvecklat dygder är kanske inte så konstigt eftersom de flesta psykologiska teorier är överens om att människor drivs av en så kallad lustprincip. Lustprincipen innebär att vi ständigt söker tillfredsställelse för våra behov, oavsett om det handlar om basbehov som hunger eller jagandet efter likes på Facebook. Om lustprincipen fritt får styra våra beteenden så riskerar vi att handla impulsivt, kortsiktigt och kanske rent av självdestruktivt. Så man skulle kunna säga att dygder balanserar det mänskliga beteendet. Det finns naturligtvis fler dygder än tålamod. Men just tålamod är extra intressant ur flera aspekter och i synnerhet när det handlar om prestation. Men låt mig få komma tillbaka till det.

 

Många av er som läser detta känner till det så kallade Marshmallowtestet som gjordes på Stanford University på 1960-talet. För er som inte känner till det kan ni se ett exempelklipp som visar hur det gjordes här.

 

En del hävdar att det har med ålder och mognad att göra huruvida man kan eller orkar invänta sin belöning och det stämmer kanske i det specifika Marshmallowstestet. Men ska vi vara riktigt ärliga så kan vi nog se utmaningen med att hantera suget efter omedelbar tillfredsställelse i oss själva och andra även som vuxna.

 

Så hur hänger tålamod då ihop med prestation? Jag tror att de flesta av oss kan vara överens om att tålamod är en grundförutsättning för att vi ska nå våra mål, i alla fall om målen har ett stort värde och är högt ställda. I grund och botten innebär det att orka upprätthålla fokus och energi i både med- och motgång på vägen mot det åtråvärda slutmålet. Tålamod blir därför verkligen en dygd. Dels därför att vi i den digitala världen är omgivna av sociala medier som är uppbyggda på lustprincipen, men även eftersom fler och fler har ett arbetsliv där marknaden kräver att vi flyger planet innan vi ens byggt klart det. Vi blir mer eller mindre präglade att utveckla ett minskat tålamod.

 

Så den stora frågan är: hur stimulerar du människor att utveckla tålamod i en miljö som vanligtvis belönar och kräver det motsatta? Tyvärr är det oftast inte så enkelt som att bara bestämma sig för att ha tålamod. Tålamod är oftast en kombination av självinsikt, rätt motivation, tydliga mål och utvecklade framgångsstrategier. Min starka övertygelse är att de som kan njuta av processen, dvs. vägen mot målet, till sist kommer att nå längst.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arkiv