© 2020 Lars Sjödin Network

June 27, 2018

May 22, 2018

March 25, 2018

Please reload

Nyligen publicerade

Att ställa om

May 22, 2018

1/7
Please reload

Aktuellt

Mota Olle i grind*

November 23, 2017

När jag för många år sedan lyssnade på fotbollstränaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson fick han frågan: Vad är det första du gör när du bygger ett lag? Svennis svarade något i stil med: Att lära dem att hantera en förlust. Man kan tycka vad man vill om Svennis (eller någon annan tränare också för den delen) men det ligger definitivt något i det han sa.

 

Oavsett om du är en idrottare eller inte kommer du förr eller senare att stöta på en motgång, i alla fall om du har någon som helst ambition med det du gör. Att påstå att motgångar påverkar oss är kanske ingen kioskvältare, men hur mycket de påverkar oss är inte lika glasklart. Graden av påverkan beror till stor del på hur förberedda vi är på att hantera en motgång när den väl kommer.

 

Det finns som vanligt ingen universallösning när det gäller den mänskliga naturen. Men att utgå från nedanstående tre punkter brukar vara hjälpsamt för att proaktivt rusta sig mot den känslomässiga dipp som en motgång kan medföra. 

 

  • Titta med nyktra ögon på det som hänt. Gör ditt bästa för att klippa den känslomässiga dimensionen när du utvärderar. Det gör det lättare att acceptera istället för att fastna i den negativa känsla som en motgång kan bygga upp.

  • Eliminera syndabockstänket genom att både erkänna och ta ansvar för motgången. Du bär förmodligen inte hela ”skulden” och det gör inte någon annan heller. Att skuldbelägga brukar dessutom göra människor ännu mer kraftlösa i ett redan negativt tillstånd.

  • Håll fokus på det mål du har. Det hjälper dig att tänka framåt och undvika mindre konstruktiva ”om jag bara hade gjort”-tankar. Du kan bara påverka härifrån och framåt. Ersätt dina eventuella ”om jag bara hade gjort” med ”mina lärdomar är ... och nästa gång ska jag ...”

 

Jag tror, likt Svennis, att vår förmåga att hantera motgångar är en av de viktigaste mentala kompetenser vi kan ha. Därför kan det vara värt att tänka lite på hur du vill förhålla dig till kommande motgångar. För en sak är säker, förr eller senare kommer de.

 

* Mota Olle i grind är ett svenskt idiomatiskt uttryck med betydelsen att stoppa någon/något innan det gått för långt. "Olle" är ett äldre namn för tjur . En tjur som tänker fly från sin hage bör man mota i grinden så att han inte kommer ut.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arkiv