© 2020 Lars Sjödin Network

June 27, 2018

May 22, 2018

March 25, 2018

Please reload

Nyligen publicerade

Att ställa om

May 22, 2018

1/7
Please reload

Aktuellt

It's not what you think ...

October 18, 2017

De flesta av oss som står inför en viktig prestation kan ibland uppleva nervositet, tvivel eller till och med ångest. När vi upplever det är det inte sällan en brist på självförtroende. Självförtroende är och kommer alltid att vara en färskvara, det kan variera från uppgift till uppgift. Grunden till detta är att vi blir påverkade av våra tankar. Tankar som göds av rädslor och rädslor som är kopplade till tankar om att något negativt ska hända i framtiden.

 

Vilket jäkla moment 22 eller hur? Och tyvärr behövs det inte heller särskilt mycket rädsla för att den ska leda till en otillfredsställande prestation. Men eftersom det inte finns någon enkel quick fix när rädslan väl är på plats hjälper det inte att försöka tvinga fram sitt självförtroende. Precis som att det sällan hjälper när en auktoritet säger ”du måste tro på dig själv”.

 

Inom elitidrott kan vi se detta ske säsong efter säsong, i olika lag eller för enskilda idrottare. Det finns de som tar guld ena året och underpresterar resultatmässigt året efter. Självförtroendet kan svikta direkt i inledningen på en säsong, efter åtta raka vinster eller i en final. Men det är ju samma person (eller lag) och hen (de) har förberett sig på bästa sätt, hur kan det bli så här? Ja tyvärr får vi nog helt enkelt acceptera att svagt självförtroende ibland kan vara mer slumpartat och uppträda även när idrottaren (laget) är inne i en vinstperiod, medan det vid andra tillfällen kan finnas helt uppenbara orsaker till en undermålig prestation.

 

Idrottare som saknar självförtroende förväntar sig dock redan innan en prestation att de inte kommer att klara av att prestera. De låter sig kontrolleras av sina negativa självuppfyllande profetior. De kan förlora även utifrån de mest gynnsamma förutsättningarna eftersom de helt enkelt kommer att se till att bekräfta de tankar som göds av en rädsla. En mental tro om att misslyckas kommer att få kroppen att reagera såsom att det är sant. Hur djup svackan blir går aldrig att svara på eftersom det är många faktorer som kan ha lett fram till denna. Till exempel kan det bero på tidigare erfarenheter, betydelsen av motgångarna, brist på uppmuntran, höga förväntningar, stränga principer eller brist på stöd.

 

En idrottare eller ett lag behöver dock inte passivt vänta och hoppas på att självförtroendet ska komma tillbaka. Det är inte alltid slumpen som bestämmer, det är faktiskt rätt sällan slumpen bestämmer. Om vi inte får det vi vill så får vi ändra på det vi gör. Om vi inte kan ändra på det vi gör behöver vi ändra vår attityd. Lite som karaktären Jack Sparrow i filmen Pirates of the Carribian uttrycker det: Det är inte problemet som är problemet, det är din inställning till problemet som är problemet.

 

Om förklaringen till svaga prestationer är uppenbar så ändrar man givetvis bara på det som behöver förändras. Men är förklaringen inte är lika självklar, utan mer verkar vara slumpmässigt styrd, krävs både stöd och tålamod för att idrottaren (laget) ska ändra en negativ spiral. Det handlar ofta om att arbeta systematiskt omkring fem punkter:

 

1. Bygga upp självförtroendet genom att krympa menyn se till att göra det enkla och få lyckas med det.

2. Stärka det "mentala immunförsvaret" genom att lära sig acceptera en motgång och stå emot den negativa känslan kopplat till den och sedan lära av den för inför nästa utmaning.

3. Minska undvikandemotivationen och öka uppnåendemotivationen genom att ändra det inre samtalet, ta bort inte- och måstefraser och ersätta dem med ska- och villfraser.

4. Arbeta hårt på de fysiska och tekniska färdigheterna, ju mer man tränar på något desto mer ökar tron på att man är bra på det.

5. Hämta hem känslan från tidigare framgångar, skapa rätt tillstånd för prestation på både träning och tävling.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arkiv