© 2020 Lars Sjödin Network

June 27, 2018

May 22, 2018

March 25, 2018

Please reload

Nyligen publicerade

Att ställa om

May 22, 2018

1/7
Please reload

Aktuellt

Att leva som man lär

October 13, 2017

I somras skrev jag lite om att vara äkta, att leva som man lär och att vara kongruent. Jag pratar ofta om hur viktigt det är att vara kongruent som ledare. Att vara kongruent kan möjligen uppfattas som lite psykologiserande fikonspråk av vissa, men jag tycker att det är ett väldigt bra ord. Slår man upp ordet så får man förklaringar såsom överensstämmande, kompatibel, sammanfallande och identisk. Och tänker man på ordet ledarskap som en process istället för ett abstrakt substantiv så blir det ett verb, leder, något man gör. Om man sedan ska vara överensstämmande i det man gör så behöver man ju ha något att vara överensstämmande mot. I ledarskapet (som i så många andra roller) handlar det om att vara samstämmig mot det man säger. 

 

Att det dock är väldigt lätt att säga en sak och göra något annat, i synnerhet när våra mer rationella beslut får ge vika för rädslor eller annan emotionell påverkan, tror jag de flesta kan hålla med om. Men det är just under situationer där den emotionella påverkan är som störst som vi har det bästa analysinstrumentet för styrkan i vår egen kongruens. Om vi ska vara riktigt ärliga så är det förmodligen inte förrän i dessa situationer som vi verkligen får en värdemätare på hur väl vi lever som vi lär.

 

Även om vi gärna vill vara den vi säger att vi ska vara baserat på våra värderingar och personliga etik, så är det inte alltid så lätt under just stress eller hård press. Under stressande och pressande situationer ser vi inte alltid vår egen inkongruens. Just därför är det ofta bra att ha några objektiva ögon som ser på situationen och ställer några kluriga frågor som en att tänka efter. Jag tror att de flesta av oss är välsignade med intelligenta människor omkring oss som gärna samtalar, frågar och ifrågasätter oss om vi bara delar med oss till dem av vår upplevelse. Och det fina är att det behöver inte vara en professionell psykolog, coach eller någon annan som har samtalet som sitt specialområde. Det kan faktiskt lika väl vara din partner, mamma, arbetskamrat eller ditt barn. För många ligger den stora utmaningen inte att hitta någon att berätta för. Utmaningen ligger i att överhuvudtaget berätta för någon. Många av oss kanske har en alltför stor "kan själv"- eller "jag ska inte vara till besvär"-inställning.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Please reload

Arkiv